De samenleving in het klein - Winford ondersteunt nieuw burgerschapsspel

De samenleving in het klein - Winford ondersteunt nieuw burgerschapsspel

30 juni jl. vonden bijzondere workshops plaats bij Winford Den Haag. De basisschoolleerlingen speelden in teams het spel Terra Nova. Hoe zouden zij samen hun ideale samenleving vormgeven? Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland bepalen de leerlingen met Terra Nova over het lot van eilandbewoners. Ze krijgen pittige morele dilemma’s voorgelegd, maar wel verpakt in een spannend jasje van eilandmetaforen. Zo bespreken de leerlingen of gevangen vissen gedeeld moet worden en met wie, of een zieke die zelf niets meer bij kan dragen toch nog eten verdient, en of nieuwelingen die op het eiland stranden ook rechten krijgen. Alles kan uitgebeeld worden met het speelmateriaal. Zo werkt het spel als een discussietool, voor kinderen vanaf 9 jaar. 

Terra Nova is ontwikkeld door ‘social designer’ Lisa Hu. Winford ondersteunt haar bij het maken van de laatste stappen. Het doel van Terra Nova: kinderen betrekken bij maatschappelijke uitdagingen en hen stimuleren samen af te wegen wat zij ‘goed’ of ‘fout’ vinden en waarom. Relevanter dan ooit, nu veel leerkrachten worstelen met het bespreken van omstreden actualiteiten.

Bij de leerlingen van Den Haag deed het in elk geval stof opwaaien. Zo zorgde het thema Nieuwelingen zorgde voor prikkelende gesprekken tussen de leerlingen: 'We moeten de nieuwelingen wantrouwen. Wat als het boeven zijn?'  'Dan voeden we hun kinderen op als de onze.’ En over luidruchtige feestdag van de nieuwelingen: 'Uiteindelijk moeten we ons aanpassen aan de nieuwelingen of zij aan ons. Anders wordt iedereen uiteindelijk depressief. Wil jij soms een depressief eiland?!'  'Oke, we maken een afspraak, wij doen met hun feestdag mee en zij ook met ons.'

Conclusie: 'Als je op een eiland woont moet je de nieuwe dingen die komen accepteren. Anders ga je nooit vooruit en wordt het ook nooit leuker.’

De leerlingen speelden tijdens de workshops niet alleen het spel, maar bedachten ook allerlei uitbreidingen: tsunami's, meteoorinslagen, voorbijgangers om handel mee te drijven… Op het verzoek van een van de leerlingen of Lisa nog eens terug kan komen met Terra Nova, weet zij het antwoord wel. Zeker weten!

 

Meer weten?

www.lisahu.nl/terra-nova

facebook.com/terranovaminimaatschappij

info@lisahu.nlTerug naar Nieuws Gepubliceerd: 01-09-2016