Waarom 2-talig onderwijs

Waarom 2-talig onderwijs

Winford Bilingual Primary School is een unieke tweetalige school in Nederland omdat we 100% van onze lessen zowel in het Nederlands als in het Engels geven. Dit maakt ons anders dan andere Nederlandse en internationale basisscholen.

 

Waarom tweetalig onderwijs?

Winford Bilingual Primary School is een unieke tweetalige school in Nederland omdat we 100% van onze lessen zowel in het Nederlands als in het Engels geven. Dit maakt ons anders dan andere Nederlandse en internationale basisscholen.

Om te begrijpen hoe wij anders zijn, is het belangrijk om te begrijpen wat tweetalig onderwijs op andere Nederlandse basisscholen betekent. De meeste basisscholen in Nederland bieden een vorm van Engelstalig onderwijs aan. Er zijn verschillende soorten onderwijs beschikbaar:

Officiële tweetalige scholen bieden tussen 30% en 50% van hun lessen in het Engels aan. Vaak gebeurt dit door de kernvakken van het Nederlandse curriculum (zoals wiskunde, lezen, schrijven en taal) in het Nederlands te geven en andere vakken (bijvoorbeeld muziek, kunst of geschiedenis) in het Engels.

Op andere 'gewone' Nederlandse basisscholen besteden kinderen niet meer dan 15% van hun tijd (ongeveer 3 uur per week) aan het leren van Engels.

Winford Tweetalige Basisschool is anders
Met tweetalig onderwijs bedoelen we dat de kinderen alle lessen zowel in het Nederlands als in het Engels krijgen. Gedurende de hele schooldag worden de kinderen volledig ondergedompeld in beide talen en leren ze met hun leerkrachten en vriendjes gemakkelijk te wisselen tussen Nederlands en Engels.

We noemen deze aanpak 'dual immersion'. Het doel van ons duaal onderdompelingsonderwijs is om kinderen te leren om vloeiend in twee talen te zijn, in plaats van alleen maar competent.

Wat is het verschil tussen "Bekwaamheid" en "Vloeiendheid"?
Competentie betekent een taal goed spreken, maar met meer formaliteit en minder vertrouwdheid dan een moedertaalspreker of een vloeiende spreker. Competente sprekers moeten harder werken om in deze taal te spreken dan in hun moedertaal. Ze kunnen het ook moeilijker vinden om van taal te veranderen.

Vloeiendheid betekent dat je een andere taal dan je eerste of moedertaal met bijna evenveel gemak en nauwkeurigheid spreekt. Een vloeiende spreker vindt het bijna even gemakkelijk om in een tweede taal te spreken als in zijn moedertaal. Vloeiende sprekers kunnen gemakkelijk schakelen tussen de geleerde taal en hun moedertaal.

Een voorbeeld van wat dit betekent
Gezellig' - Een veelgebruikt Nederlands woord dat in het Engels onvertaalbaar is. Het kan letterlijk vertaald worden als 'gezellig', maar dat is slechts een deel van de betekenis. Het wordt gebruikt om gevoelens uit te drukken die veel complexer zijn dan 'gezellig'.

Taalvaardigheid is weten wat 'gezellig' betekent.

Taalvaardigheid is weten hoe 'gezellig' aanvoelt en wanneer je het in elke situatie op de juiste manier moet gebruiken.

 

Waarom vinden wij tweetalig onderwijs belangrijk?

Academische voordelen
Een tweede taal leren helpt uw kind op academisch gebied door de neurale paden te verbeteren, te verbinden en uit te breiden die verband houden met lezen en schrijven en met hun vermogen om zich uit te drukken.

Taalvaardigheden zijn belangrijker dan ooit en Engels is een van de meest gesproken talen, dus het is logisch dat een hoge mate van vloeiendheid een waardevolle vaardigheid is. Hoewel het Nederlands niet zo veel gesproken wordt, deelt het zijn wortels met verschillende andere Europese talen (de Germaanse talen). Dit betekent niet alleen dat Nederlands leren het gemakkelijker maakt om een andere Germaanse taal te leren, maar het feit dat uw kind al tweetalig is, betekent ook dat het gemakkelijker zal zijn om een andere taal te leren.

Sociale en emotionele voordelen
Naast de academische voordelen heeft tweetaligheid ook veel sociale en emotionele voordelen. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen die tweetalig zijn opgevoed beter sociale signalen kunnen lezen, sociale verlegenheid kunnen overwinnen en een sterke actieve luistervaardigheid hebben. Dit alles helpt om vrienden te maken, diversiteit te begrijpen en te integreren in een nieuwe omgeving.

Voordelen van tweetalig onderwijs in het Nederlands voor internationale gezinnen in Nederland
Gezinnen die langer dan een jaar in Nederland willen blijven wonen, zullen zich cultureel beter verbonden voelen met het land als ze Nederlands spreken. Hoewel de meeste Nederlanders wat Engels spreken, zult u merken dat u zich meer welkom voelt als u Nederlands kunt spreken. Voor kinderen betekent dit de mogelijkheid om lokale vrienden te maken en deel te nemen aan het Nederlandse leven, waardoor ze de kans krijgen volledig betrokken te raken bij een andere cultuur en traditie.


Stel ons vragen!

Voor meer informatie over ons curriculum, onze klassen en hoe onze school bij uw kind past, kunt u contact met ons opnemen.

Learn more about the possibilities at Winford Bilingual

Please enter your details so that we can assist you in the best way possible.

Call me back

Request our brochure

Request for a tour