Brief aan de heer Rutte

Brief aan de heer Rutte

Geachte heer Rutte, beste Mark,

Naar aanleiding van uw oproep dat vooral jonge mensen mee mogen denken over de inrichting van 'het nieuwe normaal' -de zogenaamde 'anderhalvemetersamenleving'- hebben wij in de les Nederlands hierover uitgebreid gesproken.

Wij zijn de leerlingen van klas 3/4 Havo/VWO van het Winford College in Rotterdam.

Net als alle andere jongeren in Nederland hebben ook wij te maken met de lockdown.

Vanaf de eerste dag dat de scholen dichtgingen, hebben wij al online onderwijs. Online hebben we ook veel met elkaar gesproken over de wereld 'na corona',

Behalve wat ludieke maatregelen -zoals een mond op je elleboog tekenen om elkaar daarmee een 'kus' te geven- hebben we ook nagedacht over grotere veranderingen.

Dit zijn enkele van de dingen waarover wij het hebben gehad:

De maatschappij is zo gefixeerd op geld, teveel, vinden wij. Kan dat niet anders? Moeten we allemaal met het vliegtuig ergens naar toe? Of zoveel vlees eten?

Dit jaar gaan wij bijvoorbeeld voor het eerst niet naar het buitenland in de zomervakantie. Is dat erg? Eigenlijk is het wel leuk om je eigen land meer te ontdekken. Misschien is het wel goed als dit de komende jaren meer een gewoonte gaat worden: vakantie in eigen land. Ook goed om zo de reisbranche en de middenstand in Nederland te helpen.

Ook lijkt het ons een goed idee als de treinkaartjes goedkoper worden. Dat stimuleert om met de trein door Europa te reizen. Dat vergroot ook ons Europa gevoel; zo worden we echte EU-burgers!

En, vliegreizen moeten misschien duurder worden. Maar dan zou het weer niet eerlijk zijn als alleen rijkere mensen kunnen vliegen. Daarom hebben we ook bedacht dat het misschien een goed idee is om te gaan werken met een vliegquotum: iedereen mag eens in de zoveel tijd met vliegvakantie. Voor zakenreizen kun je dan apart toestemming vragen.

Ook over vrachtvluchten hebben we gepraat: sommige producten vliegen meerdere keren de wereld over voordat ze bij ons in de supermarkt liggen. Hier geoogst, daar verpakt, en dan weer verder vliegen, soms zelfs met een omweg vanwege invoerkosten....dat is allemaal veel te veel!

Hoe los je zoiets op: door bepaalde werkzaamheden -schoonmaken, verpakken, overal even duur of goedkoop te laten zijn bijvoorbeeld?

Sowieso moeten we bewuster consumeren, en meer recyclen.

Overigens zijn wij van mening dat de scholen langer dicht moeten blijven: er is nog geen vaccin tegen corona en we zijn bang dat het openen van de scholen het risico op verspreiding van het virus alleen maar vergroot. We zijn nu helemaal gewend aan online onderwijs en het schooljaar duurt nog maar een paar weken. We kunnen net zo goed nog even zo doorgaan en dan in september pas weer naar school! Hebben de leraren ook wat meer tijd om het nieuwe jaar voor te bereiden.

Kortom: hoewel we hopen dat Corona snel voorbij is, mogen sommige veranderingen echt wel blijvend zijn!

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

Cecile, David, Jean-Paul en Lennart

 

 Terug naar Nieuws Gepubliceerd: 02-06-2020